www.pchelenmed.com

 
 
ПРОДУКТИ


 
ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Лечебната доза за възрастни хора е 30-40 гр. дневно, взети на 3 пъти 1-2 часа преди ядене. За профилактика или поддържащо лечение се приемат по 15-20 гр. дневно. При деца от 6 до 12 години се препоръчва в доза 10-15 гр. дневно, а при деца от 3 до 5 години по 5-10 гр. дневно. Пчелният прашец трябва да се приема редовно. Най-подходящо е провеждането на два тримесечни курса годишно: първият от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият от началото на лятото до есента. При приемането прашецът трябва да се сдъвква добре и да се погълне с малко количество вода. Може да се взима и в комбинация с мед в съотношение 1:1 или 1:2 по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Пчелен прашец се използва и при състояния на психическа и физическа преумора, резултат от различни заболявания, пренатоварвания, изтощение (възрастово и невротично). Прашецът се характеризира с ниско съдържание на натрий, но съдържа много магнезий и калий, което го прави подходящ за лечението на сърдечно-съдовите заболявания.
Цветният прашец може да се вземе от растенията, от пчелите чрез прашецоуловители, поставени на входа на кошера, от килийките на питите. В последния случай той се нарича още перга (пчелен хляб). В зависимост от това, дали пчелният прашец е събиран от един вид растения или от много видове, бива монофлорен и полифлорен.

Какво е прашецът (поленът)?

Това са мъжките полови клетки на цъфтящите растения. Те са малки зрънца, невидими с просто око, поместени в прашника, прикрепен към тичинката на цветчето. Цветчетата на различните растения съдържат различен брой поленови зрънца. Така например едно ябълково цветче има около 100 000 поленови клетки, лешниково -1 000 000,брезово - 6 000 000 и т. н.
Значението на прашеца за пчелното семейство е голямо. Използуват го като храна, за отглеждане на личинките, за произвеждане на восък и пчелно млечице. При недостиг на прашец настъпват смущения в работата и живота на цялото пчелно семейство. Годишно едно пчелно семейство изразходва 20-30 кг прашец. Обикновено пчелите събират прашец от един вид растения, но при оскъдна паша събират и от други видове.


 
 
 
 
   
ПЧЕЛЕН МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
   
       
   
- прополис
- пчелен прашец
- пчелно млечице
- пчелен восък
-100% екологично чисти продукти
- Видове пчелен мед
- Пчелен мед за здраве


- Натурален биологичен пчелен мед
- Пчелен мед от производител