www.pchelenmed.com

 
 
ПРОДУКТИ


 
ЗАХАРОСАН МЕД

Медът понякога се намира в познатото "кристализирало" или "захаросано" полутвърдо или твърдо състояние. Причината за това е втвърдяването на една от трите съдържащи се в меда захари - глюкозата, която, като достигне ниво на пресищане, кристализира. Въпреки че по принцип кристализацията (захаросването) е нежелано състояние, като се използва метод за контролирана кристализация, захаросаният мед може отново да се превърне в желан продукт. Ако се осигури начин за такава контролирана кристализация, тогава се получава т. нар. крем-мед или маслообразен мед. При неконтролирана, извършваща се по естествен път кристализация се получава мед с груба структура. Като резултат от контролираната кристализация медът става по-мек и кремообразен.
Защо кристализира медът?
Когато медът се превърне в преситен разтвор, кристализира. Това състояние (на преситеност) се реализира при съотношение на общото количество естествени захари - над 70 %, и количество на водата под 20%.

Глюкозата в този разтвор показва склонност към кристализация и се установява стабилно, наситено състояние. Кристалите на глюкозата, под формата на монохидрат, изпълняват функцията на кристални зародиши. Отделно други малки частици или въздушни балончета спомагат за осъществяването на кристализацията.
Кои фактори влияят при кристализацията?
Има няколко фактора, които влияят на кристализацията на меда. Някои видове мед никога не се захаросват, а някои за няколко дни след процеса на прецеждане започват да кристализират. Склонността на центрофугирания мед към кристализация е по-голяма, отколкото, когато се намира в килийките на питите. По принцип всички видове мед в течно състояние в период от няколко седмици след центрофугирането кристализират. Склонността на меда към кристализация в основата си е свързана със съдържанието му на глюкоза и количеството вода. Съдържащите се в меда други захари освен глюкозата и установените над 180 съставки като минерали, протеини и киселини влияят на кристализацията.

 
 
 
 
   
ПЧЕЛЕН МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
   
       
   
- прополис
- пчелен прашец
- пчелно млечице
- пчелен восък
-100% екологично чисти продукти
- Видове пчелен мед
- Пчелен мед за здраве


- Натурален биологичен пчелен мед
- Пчелен мед от производител