www.pchelenmed.com

 
 
ПРОДУКТИ


 
ЗАХАРОСАН МЕД

Освен това прашецът, малките парченца восък и въздушните балончета, които могат да се съдържат в меда, имат своето въздействие върху кристализацията. Естествено всички те, понеже са свързани с вида мед, проявяват своето влияние според извличането на меда и процедурите по обработката му. Също така топлината, влажността на мястото, където се складира и съхранява медът, състоянието на съда (казан, тенекия, бидон, буркан и т.н.), в които се поставя медът, играят определяща роля в склонността на меда към кристализация.
Какво влияние оказват съдържащите се в меда захари върху кристализацията?
Медът в основни линии се състои главно от глюкоза (гроздова захар) и фруктоза (плодова захар), намиращи се в почти равно съотношение, и малтоза и захароза, които са в по-малко количество. При затоплянето на меда кристалите се разрушават и осигуряват преминаването на меда отново към старото му течно състояние.
Как се произвежда крем-мед с помощта на контролирана кристализация?
Леко захаросаният мед, приемайки консистенцията на масло, може да се превърне в по-привлекателен продукт. По света крем-медът се консумира много повече от течния мед. За да се получат малки леки кристали, трябва да се добавят кристални зародиши. При производството на крем-мед като цяло се използва процесът на Дyce. При този метод след загряване на меда два пъти (първо при 49 градуса, след това при 66 градуса) началният кристален зародиш трябва да се прецеди. Охладеният, омекотен, с намалено количество влага мед като начален кристален зародиш се смесва с престоял прецеден мед. В резултат на това продуктът в срок от три дни се втвърдява и за 6 дена придобива кремообразна гъстота, която може да се маже.
Може ли да се предотврати кристализацията?
Естествената кристализация може да се контролира благодарение на контролирано съхранение (при определена топлина и влага), загряване и/или прекарване през филтър. В хода на затварянето в буркани се поддържа температура на меда между 40 и 71 градуса. С това се забавя процесът на кристализация. Загряване при ниска температура, осигуряваща разрушаването на кристалите, също отлага захаросването. Шоковото загряване при висока температура (60-71 градуса), освен че осигурява разпадането на кристалите, спомага за отстраняването на въздуха, който влияе на кристализацията. Отстраняването на малките парченца восък чрез филтриране забавя кристализацията. Мед, в който съотношението глюкоза/вода е по-ниско, кристализира по-бавно в сравнение с този, при който това съотношение е по-високо.


 
 
 
 
   
ПЧЕЛЕН МЕД И ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
   
       
   
- прополис
- пчелен прашец
- пчелно млечице
- пчелен восък
-100% екологично чисти продукти
- Видове пчелен мед
- Пчелен мед за здраве


- Натурален биологичен пчелен мед
- Пчелен мед от производител