ЛЕЧЕНИЕ С БИЛКОВ МЕД

Медът бива два вида и се разделя спрямо растителният му произход полифлорен (от различни растения) и монофлорен (от един вид растение). Пчелният мед има едно много сериозно свойство да приема лечебните вещества на растенията, от които е получен. Трябва да отбележим, че основната съставна част на пчелния мед са въглехидратите. Основно качество на въглехидратите е факта , че те по бързо се изгарят от организма , това спомага олекотяването на дейноста на отделителната система. В пчелният мед има също така и малки количестрва белтъчини. Те имат голямо значение за организма на децата. Останалите микроелементите в меда са: калций, натрий, фосфор, желязо, хлор, сяра, йод, манган, силиций, алуминий, телур, кобалт и др.
Съдържа и количества от витамините В1, В2, В3, В5, В6, Е, С и каротин, влияят на обмяната на веществата. Наличието на етеричните и смолисти вещества в пчелния мед имат леко възбуждащо действие върху кръвоносната и нервната система. Те действат тонизиращо на организма. Установено е и наличие на флавоноиди, които имат влияние върху пропускливостта на капилярите и тяхната чупливост. Проникнали в кръвта, захарите от пчелния мед са основен енергетичен материал за мускулите, сърцето и нервната система, което обосновава факта ,че при спадане на нивото на кръвната захар се намалява както умствената, така и физическата работоспособност.
До тук разгледахме обстойно структората на пчелният мед и благоприятното влияние върху различните системи и органи в нашето тяло. Прилага се основно вътрешно, като е лекартсво за горните дихателни пътища, ако при употреба се задържи в устата. Използва се за лекуване и на различни възпаления на стомашно червният тракт. Медът, поставен върху външна рана, води до прилив на кръв и лимфа. Той предизвиква отделянето на специфичен секрет, който почиства раневата повърхност. Пчелният мед има и антибактериялноо действие. По-горе споменатите флавоноиди от своя страна засилват регенеративните способности на клетките. Епителизиращото и антибиотичното действие на меда се използват и за лечение на възпалителни заболявания на устната кухина та дори и във влагалището.

Има още много приложения в медицината, както за подобряването на физичното така и за подобряване на психическото състояние на човек.
За третирането на отворена, дълбока рана са необходими много силни, и скъпи медикаменти, с които заздравяването й отнема средно около 1 месец. Благодарение на меда раната заздравява за 3 дена.