• Нов

Пчелен прашец 500 гр.

12,50 лв.

Прашецът е втория по количество хранителен продукт събиран от пчелите - представлява поленовите зърна от тичинките на цветовете на растенията. Това са мъжките елементи на цветовете. Те са различно оцветени от бели до черни - в зависимост от вида на растенията. Различават са два вида прашец от анемофилни и ентомофилни растения.

  Гаранция за качество

Протокол от изпитване № 50690 / 29.07.2021 г

  Ценообразуване

Цената за доставка не е включена в цената на продуктите.

  Доставка до офис на Еконт или до адрес.

Пратката е застрахована и с опция ПРЕГЛЕД.

Прашецът е втория по количество хранителен продукт събиран от пчелите - представлява поленовите зърна от тичинките на цветовете на растенията. Това са мъжките елементи на цветовете. Те са различно оцветени от бели до черни - в зависимост от вида на растенията. Различават са два вида прашец от анемофилни и ентомофилни растения.

Пчелният прашец осигурява широк спектър от основни за здравето хранителни вещества: всички витамини В комплекс и витамин С. Те са разтворими във вода и затова трябва да се приемат ежедневно. Пчелният прашец съдържа също витамините D, E, К и бета каротин (витамин А). Поради богатия си състав и изразения биологичен ефект прашецът се използва като хранителна добавка за повишаване на резистентността на организма, за повишаване на имунните сили на организма и защитата от респираторни инфекции. Добър ефект има при липса на апетит у деца, забавен растеж и забавено никнене на зъбите. Предпочитан е от спортисти, които го приемат за сила,

енергия и поддържане на здравето. Счита се, че пчелният прашец е напълно безвреден за организма. Може да се консумира и в комбинация с мед, или разтворен във вода, сок или мляко.

Пчелния прашец е най-богатият на хранителни вещества от всички продукти произвеждан от пчелите. Прашецът съдържа също така и микроелементи, растежен хормон и други биологично активни вещества. Прашецът е богат на лецитин, който нормализира мастната обмяна и по този начин подпомага нормализирането на теглото.

Пчелният прашец е пряк продукт на цветния прашец. Най-голямо количество цветен прашец пчелите събират през месеците април, май и юни, когато той е необходим за отглеждане на личинките. Свежият прашец съдържа 25-30 % вода и лесно подлежи на разваляне, ако не бъде изсушен своевременно. За да се предпази от плесенясване, прашецът трябва да се съхранява в добре затворени съдове и на сухо място.

Лечебната доза за възрастни хора е 30-40 гр. дневно, взети на 3 пъти 1-2 часа преди ядене. За профилактика или поддържащо лечение се приемат по 15-20 гр. дневно. При деца от 6 до 12 години се препоръчва в доза 10-15 гр. дневно, а при деца от 3 до 5 години по 5-10 гр. дневно. Пчелният прашец трябва да се приема редовно. Най-подходящо е провеждането на два тримесечни курса годишно: първият от началото на зимата до началото на пролетта, а вторият от началото на лятото до есента. При приемането прашецът трябва да се сдъвква добре и да се погълне с малко количество вода. Може да се взима и в комбинация с мед в съотношение 1:1 или 1:2 по една супена лъжица 3 пъти дневно преди ядене. Пчелен прашец се използва и при състояния на психическа и физическа преумора, резултат от различни заболявания, пренатоварвания, изтощение (възрастово и невротично). Прашецът се характеризира с ниско съдържание на натрий, но съдържа много магнезий и калий, което го прави подходящ за лечението на сърдечно-съдовите заболявания.

Цветният прашец може да се вземе от растенията, от пчелите чрез прашецоуловители, поставени на входа на кошера, от килийките на питите. В последния случай той се нарича още перга (пчелен хляб). В зависимост от това, дали пчелният прашец е събиран от един вид растения или от много видове, бива монофлорен и полифлорен.

Какво е прашецът (поленът)?

Това са мъжките полови клетки на цъфтящите растения. Те са малки зрънца, невидими с просто око, поместени в прашника, прикрепен към тичинката на цветчето. Цветчетата на различните растения съдържат различен брой поленови зрънца. Така например едно ябълково цветче има около 100 000 поленови клетки, лешниково -1 000 000,брезово - 6 000 000 и т. н.

Значението на прашеца за пчелното семейство е голямо. Използуват го като храна, за отглеждане на личинките, за произвеждане на восък и пчелно млечице. При недостиг на прашец настъпват смущения в работата и живота на цялото пчелно семейство. Годишно едно пчелно семейство изразходва 20-30 кг прашец. Обикновено пчелите събират прашец от един вид растения, но при оскъдна паша събират и от други видове.

Химичен състав на цветния прашец:

Съществуват различия в химичния състав на прашеца, събран ръчно от цветовете, взет от кошничките на пчелите или от восъчните килийки на питите.

Ръчно събраният прашец съдържа белтъци от 11 до 40%, масти 1-15%, захари 1-7%, минерални вещества - 2,55%, вода 4-17%, пепел 1-7%.

Цветният прашец, взет от кошничките на пчелите събирачки, съдържа белтъци 7- 40%, масти 1-15%, захари 20- 40%, минерални вещества 2- 4%, вода 20 - 30%, пепел 1- 7%.

Цветният прашец, взет от килийките, има следния състав: белтъци 20,3 - 21,7%, масти 0,67 - 14%, захари 24,4 - 34,8%, минерални вещества 2,5%, вода 5 - 10%, пепел 2,4 -2,6%.

Белтъците варират в различни граници в зависимост от вида на растенията. Например в прашеца на бялата детелина са 23,7%, на сливата - 28,66%, на ивата - 22,23%, на ореха - 23,15%, на царевицата - 20,32%, на бора - 13,45% и т. н. Белтъците в цветния прашец са в свободно състояние или са свързани с въглехидратите и пигментите.

В поленовите зърна са установени следните аминокиселини: аргинин - средно 4,7 мг%, изолевцин - 4,7мг%, хистидин - 1,5 мг%, левцин - 5,6 мг%, лизин - 5,7 мг%, метионин - 1,7 мг%, фенилаланин - 3,5 мг%, треонин - 4,6 мг%, триптофан - 1,6 мг%, валин - 6,4 мг%, аланин, глицин, аспарагин, глутамин, серин, пролин, тирозин, цистин, цистеин. Прашецът съдържа всички незаменими за човека аминокиселини.

Важна съставка на поленовите клетки са въглехидратите. Установени са: глюкоза, фруктоза, захароза, арабиноза, рибоза, галактоза, рафиноза, стахилоза, ксилоза, декстрини, нишесте, целулоза и лактоза. В цветния прашец, взет от кошничките на пчелите и килийките, преобладават глюкозата и фруктозата. Целулоза се съдържа в обвивката на зърната в количество 1-3%, нишестето достига до 7%.

С високо мастно съдържание е прашецът, получен от звъниче - 19,80%, глухарче - 14%, гречиха - 12,87%. Етероразтворимата фракция съдържа мастни киселини, стероли, алкохоли, въглеводороди и др. Установени са деканова, палмитинова, линолова, олеинова, линоленова, стеаринова, лауринова, ейкозинова и бехенова киселина. Те са в свободно състояние или под формата на естери с глицерина.

Цветният прашец съдържа много минерални вещества. Проведено е изследване на минералния състав на цветен прашец, взет от кошничките на пчелите. Пробата е опепелена при 450°С, след което е направен спектрален анализ. Установени са следните минерални вещества в прашеца (полифлорен): калий, магнезий, титан, стронций, сребро, цинк, мед, хром, ванадий, кобалт, молибден, никел, галий, цирконий, олово, манган, фосфор, силиций, калций, желязо, алуминий, барий. В прашеца са установени още волфрам, иридий, живак, кадмий, паладий, платина.

500-8

За момента няма отзиви от клиенти.

chat Коментари (0)
Все още няма отзиви от клиенти.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Или Reset password