• Нов

Манов мед буркан 950 гр

12,50 лв.

Манов мед - тъмен на цвят, но изключително полезен.
Уникален продукт на природата.

  Гаранция за качество

Протокол от изпитване № 50690 / 29.07.2021 г

  Ценообразуване

Цената за доставка не е включена в цената на продуктите.

  Доставка до офис на Еконт или до адрес.

Пратката е застрахована и с опция ПРЕГЛЕД.

Манов мед - тъмен на цвят, но изключително полезен. Уникален продукт на природата.

Мед получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса.

Изследванията показват, че в мановия мед се съдържат голям брой свободни аминокиселини, по-важни от които са аспарагинова киселина, аланин, аргинин, цистин, глицин, глутаминова киселина, хистидин, лизин, метионин и др.

Проучванията показват, че в Гърция до 65% от събираният мед е манов (Santas,1983).
Мана се появява преди всичко по смърча (Picea abies L.Karsten), елата (Abies alba Miller), гръцка ела (Abies cephalonica Loudon), бора (Pinus sp.), дъба (Quercus sp.), бука (Fagus sp.), кестена (Castanea sativa Mill.), липите (Tilia sp.), кленовете (Acer sp.)(Schmidt, 1981). Извършените проучвания у нас показаха, че освен от листни и щитоносни въшки, пчелите събират мана също така и от дъбовите желъди, нападнати от желъдовия хоботник и от жълъдови плодови червеи. Числеността на насекомите, свързани с отделянето на мана зависи от редица фактори, като температура, наличие на валежи и др.
Освен това, между листните въшки и мравките в горското насаждение, съществува много тясно взаимодействие (симбиоза). Мравките също събират произвежданата от въшките мана и я използват за храна. В същото време те пренасят листните въшки през есента от листата в корените на дърветата, където те зимуват и през пролетта ги пренасят от корените по клоните на дърветата. Мравките доближават листните въшки и с антените си ги потупват по гърба.
Листните въшки отделят капка сладки екскременти, които мравките отнасят в своето гнездо.
Така че колкото повече са мравките в една гора, толкова повече са и листните въшки продуценти на мана.

950-4

За момента няма отзиви от клиенти.

chat Коментари (0)
Все още няма отзиви от клиенти.

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Или Reset password